dimarts, 27 de març de 2012

DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL

Cada 2 d'abril, aniversari del naixement de Hans Christian Andersen, el món senser ret homenatge al llibre infantil
HI HAVIA UNA VEGADA UN CONTE QUE CONTAVA EL MÓN SENCER

Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer. Aquest conte en realitat no era un de sol, sinó molts més que van començar a poblar el món amb les seves històries de nenes desobedients i llops seductors, de sabatetes de cristall i prínceps enamorats, de gats enginyosos i soldadets de plom, de gegants bons jans i fàbriques de xocolata. El van poblar de paraules d’intel·ligència, d’imatges, de personatges extraordinaris. Li van permetre riure, sorprendre’s, conviure. El van carregar de significats. I des d’aleshores aquests contes s’han continuat multiplicant per dir-nos una i mil vegades: «Hi havia una vegada un conte que contava el món sencer...».
En llegir, explicar o escoltar contes estem exercitant la imaginació, com si calgués entrenar-la per mantenir-la en forma. Algun dia, segurament sense que ho sapiguem, una d’aquestes històries vindrà a les nostres vides per oferir-nos solucions creatives als obstacles que se’ns presentin al camí.
En llegir, explicar o escoltar contes en veu alta també estem repetint un ritual molt antic que ha complert un paper fonamental en la història de la civilització: fer comunitat. Al voltant d’aquests contes s’han reunit les cultures, les èpoques i les generacions per dir-nos que som un de sol. Ho han fet tant els japonesos com els alemanys i els mexicans; les persones que van viure al segle xvii i nosaltres, que llegim un conte a Internet; els avis, els pares i els fills. Els contes ens omplen de la mateixa manera a tots els éssers humans, malgrat les nostres enormes diferències, perquè, en el fons, tots en som protagonistes.
Al contrari dels organismes vius, que neixen, es reprodueixen i moren, els contes, que neixen curulls de fertilitat, poden ser immortals. En especial, els contes de tradició popular que s’adeqüen a les circumstàncies, al context del present en què són explicats o reescrits. Es tracta de contes que les persones, en reproduir-los o escoltar-los, es converteixen en els seus coautors.
I hi havia una vegada, també, un país ple de mites, contes i llegendes que van viatjar pels segles, de boca en boca, per exhibir la seva idea de la creació, per narrar la seva història, per oferir la seva riquesa cultural, per excitar la curiositat i omplir de somriures els llavis. Era també un país en què pocs dels seus pobladors tenien accés als llibres. Però aquesta és una història que ja ha començat a canviar. Avui els contes estan arribant cada vegada a més racons apartats del meu país, Mèxic. I en trobar-se amb els seus lectors estan complint el seu paper de fer comunitat, fer família i fer individus amb més possibilitats de ser feliços.

Francisco Hinojosa


Traducció:
Jordi Ferré

dimecres, 21 de març de 2012

Els drets dels nens i les nenes

L’ONG INTERVIDA i la Biblioteca Salvador Raurich presentem l’exposició “Dret de les nenes i dels nens” a partir de la convenció aprovada per l’Assemblea general de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989.
del 22 al 29 de març a la Sala Municipal d'Exposicions de Begur (consultar horaris)

21 març DIA MUNDIAL POESIA

La força del Vent
La força del vent m’empeny.
M’empeny i em desplomo,
com una fulla tardorenca
rendida al sòl
i amb puixança prenc
la fermesa d’un tronc
i poc a poc començo a dansar
amb la filharmònica del vent.
El sol ponent resplendeix
la meva pell rosada
i mirant un punt fix
giravolto en sentit
de les agulles del rellotge
i m’aixoplugo sota el firmament

Aut:  Montse Carreras i Oliver